Video: Jean-Alexis heeft zijn carrière stevig in handen

“Autonoom” is een van de sleutelwoorden die rocker, entrepreneur, intrapreneur en consultant Jean-Alexis Dombret (32) kenmerken. Hij behaalt zijn master in Business Management met onderscheiding: cum laude, en tekent zijn contract bij TriFinance, in april 2008, nog vóór hij zijn studies aan de UCL heeft voleindigd. Jean-Alexis is lid van de Belgische business unit - Blue Chip Boutique - Financial Institutions.


Rocker? Entrepreneur? Intrapreneur en consultant?

“Ik maak deel uit van de pop-rockgroup ‘Miracles’, die voordien ‘The Jacklean’s’ heette.”

The Jacklean’s?

(lacht) “Als eerbetoon aan grootmoeder Jacqueline van een van de bandleden. We oefenden in haar kelder. Ik ben de leadzanger en speel op de piano. De verandering van naam in ‘Miracles’ komt omdat we pop-rock willen brengen met vernieuwde energie: ‘Alles draait rond hoe je naar de dingen kijkt’.”

Energie heb je blijkbaar te over. Wat doe je als entrepreneur?

“Ik ben sinds 2014 vennoot in een luxe kruidenierswinkel van Delitraiteur.”

Geen twee zonder drie: je beroepsleven speelt zich vooral af als intrapreneur en consultant.

“Na mijn studies in Louvain-la-Neuve - en in Praag in het kader van het Europese studentenprogramma Erasmus - ben ik meteen bij TriFinance kunnen beginnen in de Blue Chip Boutique ‘Financial Institutions’. Ik was gecharmeerd door de filosofie van TriFinance en zag het helemaal zitten deel te worden van een business unit die haar eerste verjaardag vierde. Sindsdien heb ik uitsluitend projecten gedaan in financiële instellingen en gaandeweg kreeg ik meer verantwoordelijkheden. Dankzij de netwerken die ik ondertussen heb opgebouwd, kon ik nieuwe projecten voor TriFinance binnenhalen. Intrapreneur zijn, zit me als gegoten: ik ben autonoom en beheer mijn taken naar eigen goeddunken.”
“Wanneer ik een opdracht heb bij een klant, zoek ik steeds uit of er andere taken zijn die hem toegevoegde waarde kunnen brengen. Het operationele, repetitieve werk is niet mijn ding. Ik ben heel ‘project mode’ ingesteld. Dat brengt een positieve stress mee met dagen waar ik niet weet wat eerst te doen en andere waar het veeleer kalm is. Ik organiseer mijn werk zoals ik dat wil en moet niet steeds zeggen wat ik doe. Ik vind dat super.”

Een andere van uw taken is: mentor voor jonge collega’s.

“TriFinance is een netwerk met weinig hiërarchie. Het bedrijf laat zijn werknemers heel vrij en aan het begin van de carrière is daar niet altijd gemakkelijk mee om te springen. Onder meer daarom bestaat er een systeem van mentoring. Ik ben mentor sinds 2012. Ik vind het heel belangrijk ervaring en kennis te kunnen delen met collega’s en hen te helpen bij hun professionele groei en ontwikkeling.”

De anderen helpen groeien, is voor jou essentieel?

“Zeer zeker. Ik ben actief binnen onze ‘radar teams’, die tot doel hebben onze consultants te doen groeien door kennis te delen over welbepaalde topics. Opgelet, dat geeft mij de gelegenheid me eveneens te bekwamen. Ikzelf heb bijvoorbeeld de kans gekregen mijn kennis op te krikken over regelgeving. Al die collectieve inspanningen hebben als oogpunt onze kennis te vermeerderen, nieuw talent aan te trekken en onze business te ontwikkelen.”

Hoe ziet je professionele toekomst eruit?

“Ik ben met twee collega’s voorstellen aan het uitwerken rond ‘smart project management’. Dat is echt een opwindende bezigheid. Het opbouwen van een initiatief ‘from scratch’ geef me de mogelijkheid te groeien in wat ik doe. Ik weet niet of mijn toekomst bij TriFinance ligt, maar ik voel me er goed. Ik hou van uitdagingen en ik heb een waaier aan kansen om verder te ontbolsteren.”

Welk advies zou je geven aan wie zich vragen stelt over zijn carrière?

“Neem uw loopbaan in handen en heb projecten: professioneel en privé. Dat evenwicht vind ik essentieel. Het laat toe vooruit te gaan. Misschien niet altijd vooruit en in de goede richting, maar op die wijze blijf je je carrière en je ontwikkeling stevig in handen houden.”
Deel deze pagina via: