Generatiemanagement bekommert CFO's

Goede medewerkers vinden en generatiemanagement zijn twee van de voornaamste bekommernissen van CFO’s. Dat bleek tijdens de jongste ‘inspiratielunches’ van de Blue Chip Boutique (BCB) Transition & Support Antwerpen/Limburg. Die netwerkontmoetingen zijn een voorbeeld van hoe TriFinance kennisdeling faciliteert en promoot.

Onze Blue Chip Boutique organiseerde de voorbije maanden opnieuw vier netwerklunches in Antwerpen, Limburg en de Kempen. We brengen elke keer zo’n tiental CFO’s en Finance Managers rond de tafel voor een informele ontmoeting. Ze vertegenwoordigen grote bedrijven die in eenzelfde regio zijn gevestigd en uit diverse sectoren komen: voeding, transport, productie, retail,... Het is een beproefde formule omdat de uitgenodigde peers, die niet meteen in elkaars vaarwater zitten, in zo’n setting gemakkelijker in dialoog gaan. TriFinance noemt zich niet zomaar een vlakke netwerkorganisatie waarin kennisdeling de regel is.

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het ook financiële afdelingen knap lastig om de geschikte mensen te vinden. Daarom vinden CFO’s dat je bijvoorbeeld Shared Service Centers niet langer kan uitbouwen als een ‘fabriek’ waarin medewerkers diensten presteren zoals het boeken van facturen. Ze beseffen dat je medewerkers moet valoriseren en ruimte geven zodat ze zich kunnen ontplooien. Ook wanneer het over soft skills gaat: je dient hen te stimuleren om zelf met ideeën voor de dag te komen. Kortom: bottom-up werken, is de boodschap.

“Je moet medewerkers valoriseren en ruimte geven zodat ze zich kunnen ontplooien.”


Wanneer het tijdens de lunches over personeelskwesties ging, hadden CFO’s het vaak over ‘generatiemanagement’. Jonge mensen hebben andere verwachtingen dan oudere generaties werknemers. Zich aanpassen vinden ze de normaalste zaak van de wereld en veranderingen vormgeven, doen ze het liefst zelf. Dat is uitgerekend het type medewerker waar TriFinance naar op zoek is. Pragmatische mensen die hun carrière in handen nemen en nieuwe uitdagingen niet schuwen.

Het maakt onze organisatie toekomstgericht, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. TriFinance past zich aan door mensen te stimuleren actief na te denken over hun groeipad. We begeleiden hen in het maken van de keuzes dankzij mentoring, career coaching en een waaier aan online tools die laten zien waar de medewerker staat en waar hij naartoe wil. We maken er een punt van hen - dankzij fors uitgebouwde ondersteunende diensten, ons BaseCamp - sneller in hun carrière te doen groeien en hun volgende bestemming te doen vinden.

In onze Blue Chip Boutique namen we recentelijk het initiatief: ‘one day at the office’. Project consultants krijgen de mogelijkheid maandelijks een dag naar het TriFinance kantoor te komen om daar voor hun klant te werken samen met andere consultants die gelijkaardige projecten doen. Zo delen ze kennis en stimuleren ze elkaar om met frisse ideeën voor de dag te komen.

Naast de ‘war for talent’ vertelden de CFO’s tijdens de netwerklunches over het toenemende belang van soft skills op de werkvloer en over hun bekommernis om duurzaamheid. Beide thema’s passen in de andere verwachtingen die bedrijven hebben van de finance afdeling, onder andere gedreven door verregaande automatisering. Dat leidt niet altijd tot besparing op resources, maar geeft ruimte voor een andere focus, zoals business partnering, risk management en ‘sustainability’ KPI’s.

Nieuwsitem geschreven door Hanne Hellemans, Blue Chip Boutique Leader Transition & Support Antwerpen/Limburg
Deel deze pagina via:
Hanne Hellemans Business Unit Leader Transition & Support
+32 3 201 25 60