Lekker lezen: Me inc.® blog

De Me inc.®’er: een ondernemend type professional die graag samenwerkt.
En waarom dit type professional voor TriFinance kiest


Me inc.® staat voor ‘Me incorporated’, een zelfstartend type professional die ook binnen de organisatie zijn of haar gevoel voor ondernemerschap de ruimte geeft en het denken met het doen combineert. Me inc.® professionals vertrouwen op zichzelf, maar geloven nog meer in de synergie van samenwerken. Het lijkt erop dat deze professionals de toekomst hebben. En opvallend veel van die ondernemende samenwerkers kiezen voor TriFinance, dat het concept zo’n 15 jaar geleden in praktijk bracht bij de oprichting van de organisatie. TriFinance besloot zelfs om de term Me inc.® te registreren om het gebruik van de term te beschermen en het belang ervan te onderstrepen.

Gert Smit, was voor hij TriFinance oprichtte in z'n jonge jaren ook werkzaam als financial. Tijdens zijn eigen carrière merkte hij dat de carrièreplanning van zijn vakgenoten niet het optimale resultaat voor organisaties betekende. Als je als financial de top wilt halen, moet je beginnen bij een grote corporate. De klassieke piramidale organisaties waarbij geldt: up or out. Hierdoor ontstaat veel ellenbogenwerk en weinig vertrouwen, waardoor creativiteit en goede ideeën verloren gaan. Werknemers die geïsoleerd raken, zijn minder productief dan de werknemers die kennis met elkaar delen in een netwerkstructuur. Dat vroeg om een alternatief model, stelde Smit.

De Me inc.’er bloeit op in een nieuwe wereld
Die nieuwe professional kon pas echt werkelijkheid worden in een nieuwe wereld. ICT stelt werknemers bijvoorbeeld instaat om kennis te delen. Het maakt platforms mogelijk die voor een Me inc.’er essentieel zijn. Daardoor kunnen verbindingen ontstaan tussen mensen en middelen om samen te werken, ook op afstand. Een goed voorbeeld van zo’n innovatie is social media, die je toegang geeft tot een netwerk. In dat netwerk kun je informatie delen en van invloed zijn op de wereld om je heen. Door relevant te zijn, trek je externe partners aan uit de echte wereld. Vergelijk het met de manier waarop zo’n netwerk van professionals kennis met elkaar (en de wereld) deelt en daarmee aan de relevantie van de individuen én het collectief werkt.

Me inc.’ers in de organisatie
Laten we van het netwerk naar het individu afzakken: hoe gedraagt zo’n individu dat Gert Smit beschrijft zich? Hij of zij is allergisch voor grote ego’s en realiseert zich dat het teamresultaat het individuele overstijgt. Geen me zonder we. Hij of zij erkent dat een ander het beter kan weten en ervaart dat niet als vervelend. De output is immers de wisselwerking van het netwerk.

Ten tweede: het zijn professionals die zichzelf als een merk zien en doorhebben dat ze zichzelf in de etalage moeten zetten. En daarmee moeten opvallen. Doordat Me inc.®’ers zelf nadenken over hun carrière, ontstaat er een werkelijk alternatief voor de traditionele loopbaan. Introspectie en het bewuster kiezen voor ontwikkeling en groei worden daarmee belangrijker. Ze treden bewust buiten de grenzen van hun comfortzone. Innovatie komt voort uit frictie. Zonder wrijving ontstaat er geen glans.

Tot slot: je herkent Me inc.’ers doordat ze kennis durven op te halen als ze die niet zelf in huis hebben. Dat betekent in de dagelijkse praktijk dat zij zich kwetsbaar opstellen en gevoeligheden in een proces herkennen en snappen. Me inc.’ers communiceren goed, want ze weten dat hun personal branding afhangt van communicatie. Zo stellen ze bijvoorbeeld een vraag aan hun netwerk en niet aan talloze medewerkers bij een bedrijf waar ze een opdracht doen. Daardoor kan de crowd innovatie laten excelleren.

De organisatievorm die Me inc.’ers stimuleert
Een nieuw soort professional vraagt ook om een nieuw type organisatievorm. Alles wat groeit en bloeit neemt na verloop van tijd namelijk meer ruimte in. Denk nog eens terug aan die piramide. Precies, in de top is minder ruimte. Daarom werken Me inc.’ers het liefst in netwerkstructuren. In een netwerk is er oneindig ruimte en dus altijd plek om te groeien en te ontwikkelen. Die netwerkstructuur heeft nog een ander voordeel. Me inc.’ers leren gemakkelijk andere Me inc.’ers kennen. Ze gebruiken hun netwerk op regelmatige basis en geven aan- en krijgen van de anderen om hen heen. Het netwerk groeit ook makkelijk organisch, want een Me inc.’er trekt graag andere Me inc’.ers aan en is niet bang om te delen.

De toekomst van de Me inc.’er

Niet iedereen heeft de drive om Me inc.’er te worden en dat is helemaal niet erg. Toch lijkt dit type professional de toekomst te hebben. Je merkt dat bijvoorbeeld aan de groei van het aantal zelfstandigen. Ondernemerschap is meer bereikbaar en bedrijven zijn schaalbaarder door technische ontwikkelingen en globalisering. Dat betekent dat zelfstartend zijn nog nooit zoveel opleverde als nu.

Daarbij groeit het aantal bedrijven dat zichzelf als een netwerk ziet. Een netwerk heeft als voordeel dat bestaande kennis sneller gevonden wordt. Volgens onderzoek gaat zo’n 40 procent van de werktijd verloren aan het opnieuw genereren van bestaande kennis. Tel uit je winst. Het is niet voor niets dat bedrijven met zo’n netwerkcomponent sneller groeien.

Me inc.’ers kiezen voor TriFinance

De vlakke netwerkorganisatie van TriFinance is dus geknipt voor Me inc.’ers. Ze krijgen de kans om binnen relatief korte tijd veel bij te leren en hebben optimaal toegang tot een uitgebreid kennisnetwerk om hun ervaringen en kennis te delen met anderen. Bovendien biedt TriFinance Me inc.’ers Living-Me inc. aan. Dat is het platform waarin je je als Me inc.’er kunt ontwikkelen en waarin je je professionele groei in kaart kunt brengen: wat kan ik, wat vind ik leuk en wat wil ik.inance stimuleert egoloze teamspelers om zich niet bezig te houden met interne politiek, maar geeft ze de ruimte om binnen een netwerk te co-creëren. Met de benodigde middelen, zoals een kennisplatform, ondersteunende units, specialisten die kennis delen en business leaders die inspireren. Want een Me inc.’er neemt zijn of haar carrière nu eenmaal in eigen handen.

 

Deel deze pagina via:
Pieter Smit Member of the Leadership Team
+31 20 580 0330