Renewi: operational support en optimalisatie


Renewi deed beroep op TriFinance om de werkdruk voor haar finance team te verlichten en om mee na te denken over optimalisaties.

Over Renewi

Renewi is een toonaangevende speler binnen de ‘waste-to-product’ business. Door het inzamelen en recycleren van afval in herbruikbare grondstoffen draagt het bedrijf bij aan een circulaire economie. Renewi is in 2017 ontstaan na een fusie tussen Shanks en Van Gansewinkel, en staat genoteerd aan de London Stock Exchange.

De uitdaging

Na de fusie van Van Gansewinkel en Shanks werden alle financiële activiteiten van de Benelux regio gecentraliseerd in het bestaande Shared Service Center van Van Gansewinkel in Lommel (België). Aangezien de verschillende vestigingen werkten met andere systemen bracht de integratie heel wat uitdagingen met zich mee.

Waarom TriFinance?

Net zoals TriFinance, zet Renewi de groei van haar medewerkers centraal. “Naast het dagdagelijkse takenpakket proberen we onze medewerkers continu te prikkelen door hen te laten werken aan uitdagende projecten. Op die manier kunnen ze hun vaardigheden aanscherpen en dat geeft hen de kans om binnen het SSC door te groeien”, vertelt Bert Pauwels, Manager General Ledger bij Renewi.

Renewi en TriFinance hebben een gelijkaardige arbeidsorganisatie en -cultuur: niet-hiërarchisch ingesteld, open met een heel benaderbaar management, collegiale sfeer. Beide organisaties hechten veel belang aan hoe de project consultant in het ontvangende team zal passen en denken aan mogelijkheden om de job te verbreden.

“We waren op zoek naar iemand die meteen ‘up and running’ was, en die zonder veel overdracht de taken kon oppakken. Tijdens deze drukke integratieperiode evolueren dingen zo snel. Het was belangrijk dat de opvolging van de lopende dossiers werd gegarandeerd. Daarnaast wilden we iemand met de nodige drive en inzicht om mee te kijken naar mogelijke optimalisaties. Voor ons bleek Steven de ideale match!”, verduidelijkt Bert Pauwels.

Het resultaat

Steven De Smedt, Project Consultant bij Blue Chip Boutique Transition & Support (T&S) Antwerpen, startte bij Renewi als GL bookkeeper en volgde in die rol de financiële administraties op van een aantal Nederlandse bedrijven in het COOLREC departement (herwerken van elektronica en kunststoffen naar nieuwe grondstoffen).

“Na een succesvolle ondersteuning bij de eerste maandafsluiting kwam Steven terug met de vraag of hij ons met bijkomende zaken kon helpen. Op dat moment moesten er een aantal projecten afgerond worden en zagen we de meerwaarde om deze aan Steven toe te vertrouwen zodat het team zich kon focussen op de jaarafsluiting”, geeft Bert Pauwels aan.

Naast de dagelijkse ondersteuning van het GL team, werkte Steven aan een instructie voor de opzet van IFRS16 en werkte hij aan een project rond de implementatie van een nieuw pakket voor de opmaak van de jaarrekening voor alle Belgische administraties. “Het leuke is dat we hiervoor niet naar een andere partij moesten kijken, maar dat deze projecten gewoon werden meegenomen”, aldus Bert Pauwels.

Wat heeft onze project consultant geleerd?

Steven: “De open communicatie binnen Renewi en de ruimte om je takenpakket te verbreden, hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf verder heb kunnen ontwikkelen en dat ik echt het gevoel had dat ik kon bijdragen.”

De appreciatie was wederzijds, want volgens Bert Pauwels heeft Steven dankzij zijn ‘zin naar meer’ en zijn kennis van zaken zijn verwachtingen overtroffen.

Voor meer info kan je contact opnemen met Wouter Vanlee, Business Manager T&S Limburg.

Publicatiedatum: 24 oktober 2019
Bert Pauwels, Manager General Ledger bij Renewi: “Het leuke is dat we niet naar een andere partij moesten kijken om bijkomende projecten uit te werken."
Ontdek onze Reference Cases