H.Essers: support en optimalisatie in een sterk groeiend internationaal bedrijf

TriFinance ondersteunt de finance afdeling van H.Essers al een tijdje, afhankelijk van de noden: van project consultancy tot interim management en permanente werving. 

Over H.Essers

H.Essers, een familiebedrijf met Limburgse roots, is een toonaangevende logistieke partner binnen Europa. H.Essers biedt optimale supply chain oplossingen binnen de strategische segmenten Chemie, Pharma, Infra en Parts.

H.Essers hanteert een groeistrategie, enerzijds organisch en anderzijds door gerichte strategische overnames. Het succes van H.Essers is ongetwijfeld te wijten aan het hechte team van professionele werknemers met internationale en complementaire profielen. De familiewaarden zijn doordrongen in de bedrijfscultuur, waardoor de communicatie open en direct verloopt ondanks de meer dan 6500 werknemers verspreid over 73 locaties in 17 landen.

De uitdaging

H.Essers is in de voorbije 10 jaar sterk gegroeid. Dit heeft niet enkel weerslag op de legale structuur, maar evenzeer op de organisatie van de financiën voor de groep. Zo wordt de boekhouding van België, Nederland, Duitsland en Denemarken opgevolgd vanuit de Belgische hoofdzetel, waar momenteel een 35-koppig finance team werkt. De boekhouding van de overige landen wordt lokaal georganiseerd, maar de consolidatie is gecentraliseerd in België aangezien H.Essers rapporteert onder de Belgische boekhoudwetgeving.

“Naast de dagelijkse opvolging van onze financiële activiteiten kijken we continu naar mogelijkheden om onze processen te optimaliseren en te uniformiseren, zodat we over de verschillende landen op een gelijkaardige manier kunnen werken.”, vertelt Jordy Vos, Head of Accounting bij Essers. Gezien de lange-termijn focus op expansie neemt de nood aan standaardisering van processen toe.

Waarom TriFinance?

“Nadat een collega binnen het GL team op pensioen ging, ben ik op zoek gegaan naar een complementair profiel om te kijken naar potentiële optimalisaties, zodat de GL boekhouders zich kunnen blijven focussen op hun goedgevulde takenpakket. Ik koos hiervoor voor een externe partij, omdat ik ervan overtuigd ben dat de objectieve blik van een project consultant, en diens opgedane kennis en ervaring vanuit andere bedrijven, ons snel vooruit kan helpen.”

TriFinance is geen onbekende voor H.Essers. Onze project consultants ondersteunen het finance team al een tijdje, naar gelang de noden. Bovendien startte Jordy zelf via TriFinance bij H.Essers in zijn huidige functie. “De professionele en menselijke opvolging zijn me steeds bijgebleven!”

Jordy legt de vraag naar een geschikt profiel ter ondersteuning altijd neer bij een aantal partijen, volgens de interne regelgeving hierrond bij H.Essers. “TriFinance slaagt er steeds weer in om iemand voor te stellen met de juiste skills én de perfecte match met het team! Dat laatste vind ik erg belangrijk.”

Naast de vraag naar ondersteuning van het GL team had H.Essers behoefte aan een tijdelijke Credit Controller en gingen ze op zoek naar een expert profiel voor het optimaliseren en uniformiseren van het consolidatieproces. Hiervoor konden ze ook rekenen op TriFinance.

Het resultaat

Maxim Jackmaert, Project Consultant bij Blue Chip Boutique Transition & Support (T&S) Antwerpen, startte bij H.Essers als GL boekhouder. “Dit project bij H.Essers sprak mij aan door de grote variatie aan taken en de mogelijkheid om ervaring op te doen binnen een complexe en boeiende sector. Bovendien woon ik in de regio, wat zorgt voor een aangename work-life balance.”

In deze rol ondersteunt Maxim het team o.a. bij het opstellen van de jaarrekening en de verplichtingen rond de vennootschapsbelasting. Daarnaast kreeg hij de kans om mee te werken aan projecten rond due diligence m.b.t. overnames en fusies, en ging hij aan de slag met de formalisatie van transfer pricing in contracten.

Sanne Grondelaers, Project Consultant bij Blue Chip Boutique CFO Services, ging aan de slag binnen Credit Controlling. Zij staat in voor de eerstelijnsondersteuning van klanten en kijkt naar optimalisaties van de incassoprocedure op basis van de kredietwaardigheid van klanten. Güdrun Verhelst startte als Consolidatie Manager ad interim, en neemt de documentatie en optimalisatie van een nieuwe consolidatietool voor haar rekening.

Wat heeft onze project consultant geleerd?

“Ik leerde werken met finance tools zoals het boekhoudplatform IBS en het ERP systeem TMS, maar ik kon me ook verder ontwikkelen in business analyse en rapportering. Dankzij de openheid bij H.Essers om nieuwe zaken op te pikken, heb ik me kunnen verdiepen in boeiende topics zoals due diligence en transfer pricing.”, aldus Maxim Jackmaert.

In haar rol werkte Sanne met Creditsafe, Eyecontrol en IBS. “Naast het leren werken met een aantal belangrijke finance tools ontdekte ik wat credit control inhoudt binnen een complexe, internationale omgeving. Daarnaast stelde ik een risicomatrix op, waarvoor ik beroep kon doen op de expertise van mijn collega’s bij TriFinance.”

Voor meer info kan je contact opnemen met Wouter Vanlee, Business Manager T&S Limburg.

Publicatiedatum: 3 december 2019
Jordy Vos, Head of Accounting bij H.Essers: "TriFinance slaagt er steeds weer in om iemand voor te stellen met de juiste skills én de perfecte match met het team! Dat laatste vind ik erg belangrijk."
Ontdek onze Reference Cases